written by:
May 2, 2016
Originally published in Simple Modern Ideas
as
Practical Magic
A creative couple flips the script on their family home, a former workman’s cottage on the northern edge of Brooklyn.
Modern Brooklyn renovation street facade

Margarita McGrath and Scott Oliver of Noroof Architects termed the 1,650-square-foot house in Greenpoint, Brooklyn, “Pushmi-Pullyu,” in reference to the interior-exterior flow they created. Resident Jill Magid, pictured on her front steps with son Linus, is a conceptual artist; she fabricated the neon house numbers.

1 / 13
Modern Brooklyn renovation has elm window sill in living room

An ample sill made of English elm was built into two front windows to create a gathering spot that is visually connected to the street. Donna Wilson’s lively Ernest pouf in coral Nos Da upholstery for SCP adds extra seating in the living room.

2 / 13
Modern Brooklyn home living room before renovation of workman's cottage

The former workman’s cottage had undergone dated renovations.

3 / 13
Modern Brooklyn renovation has vintage sofa and Vitra chairs in the living room

A vintage sofa purchased from Open Air Modern mixes with Low Pad chairs, by Jasper Morrison for Vitra, in the living room, which features a window inspired by Marcel Breuer’s Whitney Museum of American Art.

4 / 13
Modern Brooklyn renovation before kitchen workman's cottage

“We wanted as much built-in storage as we could fit in order to maximize the space and not have furniture getting in the way.” —Jonny Bauer, resident

5 / 13
Modern Brooklyn renovation has caeserstone countertop, stainless steel ikea cabinets and green cola faucet in kitchen

In the kitchen, matte Caesarstone tops an island composed of custom millwork and stainless-steel Ikea cabinetry. A bright-green Vola faucet adds an idiosyncratic touch of color.

 

6 / 13
Modern Brooklyn renovation has sliding glass door in bathroom

The second-floor bathroom includes a washroom that can be closed off from the bathing area with a sliding glass door. Bauer and Magid can supervise the kids’ baths or use it as a steam room.

7 / 13
Modern Brooklyn renovation has ikea vanity and white tiles by mineral tiles in bathroom

A Godmorgon vanity from Ikea is paired with white field tiles from Mineral Tiles.

8 / 13
Modern Brooklyn renovation has interior skylight in hallway

An interior window creates flow between the skylit landing and baby Banks’s room.

9 / 13
Modern Brooklyn renovation has Linus wallpaper and Oeuf bunk bed in kid's room

Magid selected lively Whitby wallpaper by Mini Moderns for Linus’s room, along with Oeuf’s Perch bunk bed. The homeowner found the light-up rocket-ship mobile on a trip to Mexico City. 

10 / 13
Modern Brooklyn renovation has floor to ceiling windows in dining room to patio

Floor-to-ceiling windows accentuate the home’s indoor-outdoor flow and connect the first-floor dining room to a patio. The vintage Russell Woodard dining set came from the Brooklyn Flea, and the Sterling II barbecueis by Tec.

11 / 13
Modern Brooklyn renovation has blackened steel staircase and reclaimed ash flooring

Blackened steel for the Noroof-designed minimalist staircase matches the living room’s “Breuer” window; reclaimed ash flooring came from a demolished church in Ohio.

12 / 13
Modern Brooklyn renovation street facade

Margarita McGrath and Scott Oliver of Noroof Architects termed the 1,650-square-foot house in Greenpoint, Brooklyn, “Pushmi-Pullyu,” in reference to the interior-exterior flow they created. Resident Jill Magid, pictured on her front steps with son Linus, is a conceptual artist; she fabricated the neon house numbers.

Project 
Pushmi-Pullyu
Architect 

If it’s not the raw brick siding, it’s the house numbers—a sleek neon “175” in sans serif font—that give it away. The miniature, functional art piece is the work of Jill Magid, a conceptual artist. She and her husband, advertising executive Jonny Bauer, finished a head-to-toe remodel of their row house in the Greenpoint section of Brooklyn in mid-2013, and those neon house numbers act as a modern beacon on an otherwise unremarkable street. 

The couple bought the home—located at the end of a row of three matching turn-of-the-century workers’ homes—in June of 2011, then hired local firm Noroof Architects for the renovation. The five-month permitting process was the first stumbling block; during inspections with their architects, engineers, contractors, and city officials, they learned that the light remodel they had anticipated was turning into a major gut job. “But we were so determined to keep the shell,” says Bauer. 

To start, the circa-1899 house had no real foundation: It was situated on sand. The structure was so unsound that the contractor wanted to take down the street-facing facade, but Magid and Bauer put their collective foot down. Houses on the street all had brick fronts until the 1970s, when local contracting companies started selling vinyl siding—now the  dominant facade material in Greenpoint. The original brick front tied the structure to its historical fabric, a main selling point for the couple. In order to shore up the exterior, the architects had to painstakingly add a poured-concrete load-bearing wall into the brick shell. Noroof partner Scott Oliver says, “We took the studs off inside of the brick. Every four feet, we had to pour concrete, let it set, and pour a little more.”

The city also recommended covering the original ceiling beams on the first floor, which Magid and Bauer wanted to expose. The beams were “the only thing I fell on my sword for,” says Bauer. After some investigating, Noroof found a fireproofing paint for steel that is also made for wood, but only in one color—white. “I had to write to the city to get special permission to use it,” Noroof partner Margarita McGrath says. Both architect and client agree the trouble was worth it: “We were all really worried about it looking like a condo.”

Several updated touches define the first-floor living space. To make sure it didn’t look too new, the homeowners chose reclaimed wood: Elm for the window seat was handpicked by their older son, Linus, from a tree farm outside of Hudson, New York; the ash flooring was reclaimed from a demolished church in Ohio. Noroof designed a canted window, set into the thick, property-line-adjacent party wall, which they call the “Breuer window” for its resemblance to the iconic fenestration of the Whitney Museum. They used a matching blackened steel for the custom staircase, which, though open between the risers and along the sides, hews to the city’s mandated maximum gap of four-and-a-half inches. The decoration is kept spare: Patterned Moroccan concrete tiles delineate the entry area, and seamless built-in storage by the front door jamb keeps detritus in check. (“We’re very messy people, and we need as much stuff to be stowed away as possible,” Bauer says.)

Because of the extensive structural work required in the renovation, material decisions were not taken lightly. Magid and Bauer invested most of their funds in the reclaimed flooring and a few pieces of custom woodwork in the kitchen that surround off-the-rack Ikea cabinetry. They also splurged on an outdoor barbecue by Tec that the family regularly uses to cook, even in the winter. “Being Australian, this is most important to me,” Bauer explains. “We cook 70 percent of our meals here.” Economical choices include James Hardie cement-panel lap siding for the back facade, simple Decorators White paint by Benjamin Moore, and concrete masonry unit walls and a concrete floor slab for the first-floor rear extension.

Despite well-laid plans once the construction got underway, the layout changed when the family learned that Linus would be getting a younger sibling. The family had Noroof reconfigure the upstairs so that the master bedroom, initially slated for the front of the house, moved to the rear extension, next to a shared bathroom. Baby Banks, now a year old, occupies a petite chamber carved out on top of the stairwell—complete with a window onto the upstairs landing and a built-in changing table—next to his older brother’s room. Linus resides in the “quietest room in the house,” which is outfitted with a bunk bed by Oeuf, nautical wallpaper, custom floor-to-ceiling built-in storage, and a rocket-ship mobile scored on a trip to Mexico City. 

In the year since its completion, the neighbors have taken to the reconstructed home. “Some of the old houses have been demolished, so people have thanked us for saving ours,” says Bauer. “They bring us cheesecake once a week. Our son walks their dog. It’s pretty safe, and it’s a real neighborhood.” Judging from the number of passersby ringing the doorbell to catch a glimpse of the makeover, the new-old house is a welcome addition indeed.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016