written by:
photos by:
June 13, 2016
Originally published in Modern Dreams
as
Going Dutch
A family’s house outside the hustle of Amsterdam makes the most of local materials and forms.
Amsterdam canal house facade with pitched roof

Located on a canal in a neighborhood outside central Amsterdam is the house Mark de Graaf and Sanne Wisman share with their three children. Architects Huib van Zeijl and Daniëlle Segers of Équipe based the pitched-roof house and shed on the local vernacular. "It’s a modern translation of a kid’s drawing of a typical Dutch house," says architect Huib van Zeijl.

Photo by 
1 / 12
Amsterdam canal house facade with vertical wood slats

With its vertical wood slats, the garden fence helps unify the main house and the smaller shed.

Photo by 
2 / 12
Amsterdam canal house entrance with pendant lamps above the central hall

Inside, just off the entrance, pendant lights from Woonfabriek hang in the triple-height central hall.

Photo by 
3 / 12
Amsterdam canal house kitchen with belgian granite countertops

The kitchen of a home on an Amsterdam canal “is where it all happens,” says Van Zeijl. As the hub of the home, the room is situated at the front of the house and features a minimal palette and Belgian granite countertops. The table is by Pilat & Pilat and the pendants are from It’s About Romi. 

Photo by 
4 / 12
Amsterdam canal house kitchen with custom kitchen by scalo with no handles

With a custom design by Scalo, the kitchen is “white and simple; we didn’t want handles,” notes De Graaf. The hotplate, oven, and teppan-yaki grill are from Falliss. 

Photo by 
5 / 12
Amsterdam canal house dining area with Arper chair

The Catifa chair in the dining area is by Arper.

Photo by 
6 / 12
Amsterdam canal house with oak floor office space and windows

Bram sits at a table by Gispen in the oak-floored public side of the house, facing the water, while the dog, Bommel, relaxes nearby. “We really like the indoor-outdoor effect," says Bram's dad, Mark de Graaf. "The ground floor opens on three sides—on a summer day, it stays cool.”

Photo by 
7 / 12
Amsterdam canal house facade

The newly built house, just feet from the water’s edge, occupies the space where a decaying farmhouse once stood. 

Photo by 
8 / 12
Amsterdam canal house living room with cocoon sofa, persian rug and illuminated stairway

In the living room, Bram and Dirk sit on a sofa by Cocoon near a Persian rug and tables from Leen Bakker. The architects illuminated one side of the stairway leading to the bedrooms.

Photo by 
9 / 12
amsterdam canal house kid's bedroom with ikea goed bed and cityscape wall

In a family's house in Amsterdam, a New York cityscape takes up one wall in Bram’s room, which has furnishings from Ikea and a bed from Goed Gemaakt. 

Photo by 
10 / 12
amsterdam canal house bathroom with custom sinks and grohe fixtures

Similar architectural geometries are at play in the ceiling of a bathroom, where custom sinks by Concr3te accompany Grohe fixtures.

Photo by 
11 / 12
Amsterdam canal house floor plans

House on Kadoelenweg Floor Plan

A    Master Bedroom

B    Bathroom

C    Bedroom

D    Kitchen

E    Dining Area

F    Living Room

G    Shed

H    Utility Room

Photo by 
12 / 12
Amsterdam canal house facade with pitched roof

Located on a canal in a neighborhood outside central Amsterdam is the house Mark de Graaf and Sanne Wisman share with their three children. Architects Huib van Zeijl and Daniëlle Segers of Équipe based the pitched-roof house and shed on the local vernacular. "It’s a modern translation of a kid’s drawing of a typical Dutch house," says architect Huib van Zeijl.

Project 
House on Kadoelenweg
Architect 

The rainy Netherlands may seem a long way from the sun-soaked Caribbean, but for Mark de Graaf and his family, the island of Curaçao, in the Lesser Antilles, was the inspiration for their new home on the outskirts of Amsterdam. “We have a holiday home on Curaçao, and we wanted the same indoor-outdoor feel,” says De Graaf, nodding toward the ground-floor glass wall that frames a restful natural view.

This side of the house is a couple of feet from the water outside: Originally an agricultural drainage channel, it’s now a haven for herons, coots, ducks, and other wildlife. De Graaf, a businessman, and his partner, Sanne Wisman, a doctor, were living just around the corner with their sons Bram, 14, and Dirk, seven; their daughter, Fien, ten; and their dog, Bommel, when the plot went on the market. A dilapidated farmhouse had been demolished, and the family was entranced by the site’s waterside setting.

“It’s hard to believe that we’re just 15 minutes from the bustling center of Amsterdam,” says Wisman. Attracted by the area’s country setting, the couple had given hardly any thought to building their own home. “Initially, we thought we could get a flat-pack house,” says De Graaf. “But we quickly changed our minds when we saw what was available.” They turned to architects Huib van Zeijl and Daniëlle Segers of the local office Équipe, who had worked with De Graaf before, designing car washes.

“This was very different, obviously,” says De Graaf. “But it was a great success. We really enjoyed the process of working with them; when we came up with an idea, they came up with a better one. They even built a 3-D model to show us what to expect, though the finished result is better than we could have imagined.”

While the collaboration between architects and clients was smooth, dealings with the local planning authority were more complicated. “In a typically rustic area like this, regulations are very conservative,” Van Zeijl says. The height of the roof, for example, was not allowed to exceed 29 ½ feet—an obstacle, since the brief called for a three-story house, as De Graaf and Wisman wanted their bedroom on a separate floor from the kids’ rooms. The architects solved this issue by sinking the ground floor by 15 ¾ inches, fitting all three floors into the structure.

The look of the home was determined by a planning requirement for “traditional” materials and shapes. “It’s a modern translation of a kid’s drawing of a typical Dutch house,” Van Zeijl says of the simple pitched-roofed design. The architects nevertheless avoided the traditional brick and tile in favor of an even older, more common material: wood. The timber roof adds a fresh, surprising touch to the archetypal building form and creates an interesting rhythm with the wood cladding the lower section of the house on the entrance side and the white plaster used for the middle zone.

On the ground floor, the facade morphs into a garden fence, which then becomes the wall of a smaller house. This little structure represents another triumph over the strict planning regulations. Classed as a shed (and therefore exempt from the usual rules), it adds vital space for a guest room and storage, despite the limited allowable footprint. It also contributes a playful element to the design—a smaller volume corresponding to the larger one—and helps to create a sheltered terrace between the two structures: another of the inside-outside spaces that the family members enjoy. “We really love the contrast between the wood of the roof, facade, and fence and the white stucco in between,” says De Graaf. At night, the long expanse is beautifully illuminated.

“It’s a bit of a local landmark,” says Wisman. The only downside with the material, she adds, is that “people can’t always find the door.” Once the entrance is located, however, visitors step into the triple-height space of the hall, which is bathed in daylight from a window and a skylight above.

To the left is the kitchen, with its gray Mosa tile, sleek white units, and granite worktops. This flows into the dining area, which has a raised Piet Boon fireplace as a focal point. “We use it every day in the winter,” says De Graaf. The dining area leads into the L-shaped living area; both share a long glass wall and waterfront views. Oak flooring adds warmth, as does art by Wisman’s mother and various colorful pieces brought back from Curaçao.

At the opposite end of the house from the kitchen, more glass doors open up to the outside, connecting the living room to the main terrace, the small guesthouse, and views of fields beyond. An oak staircase, positioned opposite the entrance, leads to the cellar below (used as a den and for storage) and the bedrooms above—the kids’ rooms and a bathroom occupy the second floor, while the master bedroom and bathroom are on the top floor.

The house’s interior demonstrates the same lucid simplicity and clean, flowing lines that characterize the exterior. While uncompromisingly modern in attitude, this home fits naturally into its context: a little street of semirural dwellings, most of which are many decades old. “The best thing about living here is that we add to the local scenery,” says De Graaf. “Often, I’ll hear people say of our place as they walk by, ‘Now, that’s a nice house!’” Presumably, the planning authority would be happy to hear that, too.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016