written by:
photos by:
January 16, 2009
Originally published in Suburbs With Attitude
Santiago Suarez is a man who craves challenge, a knight errant, if you will, whose exploits are in the realm of the intellectual and artistic. His wife, Bonnie, has been his game companion and adventurer in kind since they met in college in the late ’60s. Three years ago they set out on a quest to downsize from their converted raised ranch in Greenwich, Connecticut, which, with their three sons grown and gone, had become too empty feeling.
church renovation connecticut
The undulating white-cedar door is a replica of one Santiago admired at a sushi bar in Japan.
Photo by 
1 / 9
The house is as much a work of art as a showcase for it. The Suarezes are catholic in their tastes: They buy for love not investment, their collection a mix of high and low. In the foyer, prints and drawings acquired over the course of their world travels
The house is as much a work of art as a showcase for it. The Suarezes are catholic in their tastes: They buy for love not investment, their collection a mix of high and low. In the foyer, prints and drawings acquired over the course of their world travels hang along the attenuated S-curve of the wall opposite the front door.
Photo by 
2 / 9
modern church connecticut
With the free-floating birch pod defining the space, and the massive Venetian chandelier accentuating the volume, the great room is, indeed, great. The Suarezes wanted the living area to be a place where the family could be occupied individually while still together. Bonnie works in the kitchen while Santiago (seated on an IKEA couch borrowed from one of their sons until they find something else) works on the computer.
Photo by 
3 / 9
The painting on the landing of the stairs leading to the guest room is a junk-store find. Santiago was especially struck by the incongruity of a New England artist employing such tropical, Gauguin-like colors.
The painting on the landing of the stairs leading to the guest room is a junk-store find. Santiago was especially struck by the incongruity of a New England artist employing such tropical, Gauguin-like colors.
Photo by 
4 / 9
The Jan Larsen Gallery in Brooklyn’s DUMBO neighborhood is a favorite haunt for Bonnie and Santiago. That’s where they found the Montauk photograph (“It’s exciting,” Santiago says, “a frozen moment in time”) and coffee table composed of traffic signs.
The Jan Larsen Gallery in Brooklyn’s DUMBO neighborhood is a favorite haunt for Bonnie and Santiago. That’s where they found the Montauk photograph (“It’s exciting,” Santiago says, “a frozen moment in time”) and coffee table composed of traffic signs.
Photo by 
5 / 9
The window beside the tub in the master bathroom peers over the living space below and echoes the shiplike quality of the pod, which also contains the master bedroom. Lights reminiscent of portholes and mahogany walls deepen the feeling of being on an oce
The window beside the tub in the master bathroom peers over the living space below and echoes the shiplike quality of the pod, which also contains the master bedroom. Lights reminiscent of portholes and mahogany walls deepen the feeling of being on an ocean cruise.
Photo by 
6 / 9
The Suarezes opted for a cozy bedroom with beautiful details, old and new—lustrous mahogany behind the bed, Baker tables beside it. The long beam overhead replaced the original, but smaller beams above it are authentic.
The Suarezes opted for a cozy bedroom with beautiful details, old and new—lustrous mahogany behind the bed, Baker tables beside it. The long beam overhead replaced the original, but smaller beams above it are authentic.
Photo by 
7 / 9
The family gathers on what is, for now, a postage-stamp-size back porch. The outdoor space will be revisited later, but this house “is not about gardening,” Santiago says. Little by little, he and Bonnie plan to replace the grass with low-maintenance pach
The family gathers on what is, for now, a postage-stamp-size back porch. The outdoor space will be revisited later, but this house “is not about gardening,” Santiago says. Little by little, he and Bonnie plan to replace the grass with low-maintenance pachysandra, perhaps terracing it with a nod to Versailles—art, art everywhere.
Photo by 
8 / 9
On the mantel above the fireplace, a Warhol collage is surrounded by a papier-mâché sculpture of no special provenance, a Vigliaturo glass piece, and a Picasso plate.
On the mantel above the fireplace, a Warhol collage is surrounded by a papier-mâché sculpture of no special provenance, a Vigliaturo glass piece, and a Picasso plate.
Photo by 
9 / 9
church renovation connecticut
The undulating white-cedar door is a replica of one Santiago admired at a sushi bar in Japan.
Project 
Suarez Residence

Santiago Suarez is a man who craves challenge, a knight errant, if you will, whose exploits are in the realm of the intellectual and artistic. His wife, Bonnie, has been his game companion and adventurer in kind since they met in college in the late ’60s. Three years ago they set out on a quest to downsize from their converted raised ranch in Greenwich, Connecticut, which, with their three sons grown and gone, had become too empty feeling. Having commuted to his film studio in Manhattan for more than 20 years (Santiago directs visually kinetic commercials for the likes of Gillette, Life Savers, and Kellogg’s), Santiago had become attracted to the idea of clean, modern loft living, something “cool, maybe a little Spartan,” but he didn’t want to leave Greenwich. Less than an hour from the city by train or car, Greenwich might as well be another country entirely: It roams and rambles where the city contracts and tapers; it sprawls horizontally where the city funnels vertically; homes in Greenwich seem to be moated by enough greenery to landscape a neighborhood park in  the city. In short, it is anything but Spartan.

After a year of searching for the impossible, Santiago tripped over an ad in the local newspaper—“Church for Sale!”—went to the open house “out of curiosity,” and bought the 19th-century structure, once home to a Baptist congregation, the next day. Only then did he start thinking about what to do with it. He spent a year perusing architect portfolios, even interviewing Zaha Hadid (alas, the job was too small), and trolling the Internet. There he found the husband-and-wife team of Alan Organschi and Lisa Gray. The firm’s office in an industrial building in New Haven demonstrated the sort of adaptive reuse the Suarezes had in mind, and when they saw Gray Organschi’s transformation of a firehouse into a café and bar cum music studio cum apartment, they were sold.

They were lucky to have an “open-minded client like Santi,” says Gray, whose approach is not to rebuild slavishly but to save what is original and great and stabilize the structure, “to bring it back to life.” The church had been decommissioned almost 30 years ago and renovated in haphazard, do-it-yourself hippie style, the celestial voices of the choir having long been drowned out by the earthly harmonies of Crosby, Stills, Nash & Young, the pews supplanted by shag carpet, and the sacrament replaced with the smell of, um, burning rope. Finding a way for the structure’s iconic form to communicate with its contemporary function was a challenge, to say the least.

By the time Gray Organschi saw the space, it had already been gutted. The Suarezes had wanted to take it down to its ribs to prevent future surprises, so the architects could see exactly what they would be working with. The interior design was “meant to work as a counterpoint to the very simple, dignified, historic building” that serves as its envelope, Gray says, to be distinctly and absolutely “other.” The question was, in carving out space within the space, “how much to let what we were doing show on the outside.” In keeping with the architects’ aesthetic principles, the answer was, as little as possible: to let the exterior walls of the church read as they had been written more than 150 years ago.

With a word changed here and there, of course: Because no one knew what the church’s original front door had been, there was room for interpretation. Santiago commissioned a replica of a sushi bar’s white-cedar door that he had seen in Japan. Its undulating waves tease and invite, telegraphing the idea that a different story is being told within.

As soon as you step into what might be called the foyer and round the corner of its curvaceous wall, this new tale is undeniable. What the Suarezes refer to as “the birch pod,” and the architects describe as “an other life-form that landed there,” asserts that the 21st century has, indeed, touched down in the 19th, invading like a friendly alien. The pod floats above the great room, hovering where the choir loft stood silent as parishioners entered the church. Respecting the old while translating it into the new dovetails with the Suarezes’ aesthetic, which is all about marrying the two, using one genre to soften another: a choir loft becomes a master bedroom and bath; the importance of  “journey,” whether spiritual or physical, plays out in the ribboning of the stairs; the old basement kitchen morphs into storage and laundry facilities (because, Bonnie says, “I didn’t want to go down to a bogeyman basement”). The house is, in the end, “all bits and pieces,” Santiago says, spliced together like one of his eye-popping television commercials.

But what bits and pieces! A Venetian chandelier as big and bright as a planet provides the great room’s cen-ter of gravity (or, rather, center of whimsy). Deco screens from a movie theater flank the kitchen; some of their glass circles were duplicated by a glass blower for door panels in the passageways opposite. Paintings, sculptures, and photographs are scattered around the house deliberately, but as casually as a child’s toys, although some prized pieces remained in hibernation for awhile, waiting to be woken from their slumber when the Suarezes found the right place for them. You would think that with 20 feet of vertical wall space, hanging art would be a cinch, but it’s just the opposite, so Bonnie and Santiago took their time, perching a Matthew Rolston photograph here, staging a cluster of cobalt-glass “bamboo” canes there. The fireplace wall, where the church’s altar once presided, is a snapshot of the arching eclectic vision that has directed the process: Neapolitan bamboo is the backdrop for a Warhol collage of Marilyn Monroe, an inexpensive papier-mâché sculpture, a Vigliaturo glass piece from the gallery in Venice where the chandelier and bamboo canes came from, and a Picasso plate.

The Suarezes are also taking their time with the kitchen, perhaps because it is a sacred space for Bonnie, a professional chef whose culinary energy these days is expended largely on the Sunday-night family dinners she “caters” in the DUMBO section of Brooklyn, where all three sons live. For now, the island is a slab of marble atop a found base; the counters are constructed with Speed-Rail, a system of pipes and fittings that can be used to build a lighting grid or attach a movie camera to, say, the side of a car to shoot the action within. Speed-Rail also frames the gesso-topped dining-room table. (Yes, gesso, the stuff Renaissance painters slathered on wood panels.) “I’ve been eating on that thing for ten years,” Santiago says.

What started as a personal quest by the Suarezes to reinterpret, “to be excited,” as Santiago says, “to have someone teach me a lesson”—in short, to have their minds blown—has had a similar effect on those touched by the project. Ted Whitten, an early project architect, consecrated the Suarezes’ new home by having his wedding there before the job was done, wires dangling like industrial party decorations. Meanwhile, the contractors learned a thing or two: They had never built a wall that wasn’t straight, had never even worked on anything non-colonial—what, no molding to hide mistakes?—hardly surprising given the traditional nature of architecture in conservative, centuries-old Greenwich. And with its steeple bell sitting on the front lawn à la Marcel Duchamp, the church has become a happy town curiosity—the Suarezes, only just moved in, have already been approached by would-be buyers.

It has definitely been a long, strange trip—for a Baptist church, for the town of Greenwich, and for Bonnie and Santiago Suarez—but the journey is hardly over yet.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016