written by:
photos by:
October 1, 2010

Austin-based architectural photographer Patrick Wong, who holds bachelor’s and master’s degrees in architecture, asked the firm Cottam Hargrave for help in designing and building a live/work space on land he had purchased years ago from his grandfather. “The lot had become the neighborhood dump,” says Wong. “There’s a convenience store about 100 yards away, and it takes someone about that distance to finish a 32-ounce beer and throw it into the pile,” he says with a laugh, adding that he spent every weekend for a year removing 60 truckloads’ worth of bottles, cans, bags of trash—even a car bumper—from the site before it was empty enough to pour the slab.

After the home was completed, Wong asked for the carport addition. “I handed Jay two books: one on Alexander Calder’s mobiles, and one on insects,” says Wong. The result was a soaring, winglike steel, aluminum and Galvalume structure fabricated by the arc
After the home was completed, Wong asked for the carport addition. “I handed Jay two books: one on Alexander Calder’s mobiles, and one on insects,” says Wong. The result was a soaring, winglike steel, aluminum and Galvalume structure fabricated by the architects that gives additional protection from the sun, provides a smoother transition from exterior to interior, and allows clients and other visitors a covered space under which to park.
Photo by 
Courtesy of 
©2009 Patrick Y. Wong Copyright Case # 1-266025680 Filed October 27, 2009
1 / 9
Steel carport in Austin, Texas
Wong consulted with an old neighbor, Austin-based landscape architect Eleanor McKinney, on landscaping, and she steered him toward a maintenance-free hardscape, which Wong designed himself with crushed granite, square pavers and limestone and basalt boulders from Austin Stone Supply. The lawn was already in place and never needs water, notes Wong. Just beyond the glass entrance door is the living/studio area; the interior stair leads to the sleeping loft.
Photo by 
Courtesy of 
©2009 Patrick Y. WongCopyright Case # 1-266025680 Filed October 27, 2009
2 / 9
The rear of the concrete-clad house leads to the small kitchen, off of which Wong parks his scooter (he and his family rarely drive their car; they typically bike or walk around the neighborhood). The large planter from Big Red Sun serves as a focal point
The rear of the concrete-clad house leads to the small kitchen, off of which Wong parks his scooter (he and his family rarely drive their car; they typically bike or walk around the neighborhood). The large planter from Big Red Sun serves as a focal point for the main axis, which runs straight through the middle of the house. Upstairs is the sleeping loft. The home uses cellulose insulation, made from recycled newspapers and other paper sources.
Photo by 
Courtesy of 
©2009 Patrick Y. Wong Copyright Case # 1-266025680 Filed October 27, 2009
3 / 9
Wong’s photographs dot the living area/studio; a painting by Li is at right. The architects put in a black concrete floor and designed the overhead birch-ply blocks, which double as bookcases for the upstairs sleeping loft. Accompanying a Saarinen Tulip t
Wong’s photographs dot the living area/studio; a painting by Li is at right. The architects put in a black concrete floor and designed the overhead birch-ply blocks, which double as bookcases for the upstairs sleeping loft. Accompanying a Saarinen Tulip table is a loveseat from Palazetti. Architect Michael Graves designed the chair with the circular cutout; opposite it is one designed by architect Jim Wallace for Novikoff, and the pair of red-and-white Catifa chairs are from Arper. The stair is made from Radiata plywood.
Photo by 
Courtesy of 
©2009 Patrick Y. Wong Copyright Case # 1-266025680 Filed October 27, 2009
4 / 9
A view along the main axis through the house and into the backyard, with the campanile of a nearby church beyond. “The architects worked to situate the house to take advantage of this view,” notes Wong. On either side of the main hall is Wong’s office, st
A view along the main axis through the house and into the backyard, with the campanile of a nearby church beyond. “The architects worked to situate the house to take advantage of this view,” notes Wong. On either side of the main hall is Wong’s office, storage and a bathroom, with the kitchen at the end. Above, the patinaed steel balustrade hides a vent and incorporates a sculpture Wong’s parents brought back from a trip to China. “They brought it back right when Jay was designing the panel, and it just fit,” says Wong. “It depicts a crane and a tortoise, traditional Chinese symbols of long life.” As the sun hits the cutout and sculpture through the day, it creates a play of light and shadows.
Photo by 
Courtesy of 
©2007 Patrick Y. Wong / Atelier
5 / 9
When planning the house as a single man, Wong asked for a “bachelor’s kitchen,” noting that he could only make frozen pizza and sandwiches. The simple setup, which faces East and receives the bright morning sun, still accommodates the family well. The lit
When planning the house as a single man, Wong asked for a “bachelor’s kitchen,” noting that he could only make frozen pizza and sandwiches. The simple setup, which faces East and receives the bright morning sun, still accommodates the family well. The little door is shared by Wong’s two Italian greyhounds, Sage and Solo, and the family cat, Coco. As throughout the house, the Low-e doors and windows are from Anchor Ventana. Richlite countertops.
Photo by 
Courtesy of 
©2009 Patrick Y. Wong
6 / 9
Light floods the second-floor bath, which is housed within a birch-ply “box” also containing storage. The water is heated by a tankless, on-demand unit from Rinnai. The architects continued the tile motif for the bath downstairs; the honey-colored tiles a
Light floods the second-floor bath, which is housed within a birch-ply “box” also containing storage. The water is heated by a tankless, on-demand unit from Rinnai. The architects continued the tile motif for the bath downstairs; the honey-colored tiles are from Dal-Tile. The lamp is by Kathleen Ash of Studio K Glass.
Photo by 
Courtesy of 
©2009 Patrick Y. Wong
7 / 9
The open sleeping loft. Wong recently added a simple wall at left to create an enclosed sleeping area for Jasmine. He also built the headboard, which doubles as storage space for the large rolls of paper he uses as backdrops for photo shoots. Wong wanted
The open sleeping loft. Wong recently added a simple wall at left to create an enclosed sleeping area for Jasmine. He also built the headboard, which doubles as storage space for the large rolls of paper he uses as backdrops for photo shoots. Wong wanted a light floor; the architects whitewashed the tongue-and-groove subfloor decking, which helps bring in even more light from the dominant, East-facing window. George Nelson lamp.
Photo by 
Courtesy of 
©2010 Patrick Y. Wong
8 / 9
Patrick, Cherry and Jasmine with Sage, Solo and Coco in the upstairs loft. “This house is very modern and minimal, and though there is an abundance of beautiful architectural detailing, it’s not at all flashy—it’s very low-key,” says Wong.
Patrick, Cherry and Jasmine with Sage, Solo and Coco in the upstairs loft. “This house is very modern and minimal, and though there is an abundance of beautiful architectural detailing, it’s not at all flashy—it’s very low-key,” says Wong.
Photo by 
Courtesy of 
©2010 Patrick Y. Wong
9 / 9
After the home was completed, Wong asked for the carport addition. “I handed Jay two books: one on Alexander Calder’s mobiles, and one on insects,” says Wong. The result was a soaring, winglike steel, aluminum and Galvalume structure fabricated by the arc
After the home was completed, Wong asked for the carport addition. “I handed Jay two books: one on Alexander Calder’s mobiles, and one on insects,” says Wong. The result was a soaring, winglike steel, aluminum and Galvalume structure fabricated by the architects that gives additional protection from the sun, provides a smoother transition from exterior to interior, and allows clients and other visitors a covered space under which to park. Image courtesy of ©2009 Patrick Y. Wong Copyright Case # 1-266025680 Filed October 27, 2009.
Project 
Wong Residence
Architect 

The architects, led by principal Jay Hargrave, designed a simple, 1,700-square-foot structure that begins as a one-story at the entrance façade then rises to a second story at the back to accommodate the bedroom loft area. In the design phase, he and Wong, who initially asked for a bachelor pad, remained especially cognizant of the extreme sun exposure at the site, and planned accordingly. The angled roof protects the occupants—Wong, his wife, preschool teacher and amateur artist Cherry Li and her teenage daughter, Jasmine—from extreme midday sun, but the meticulously placed windows allow plenty of bright, constantly shifting light in throughout the day.

“Patrick wanted a very efficient, well-built house, and the program is fairly straightforward,” says Hargrave. “The way he lives his life is intrinsically sustainable, so it was necessary to create something in which every bit of space would be well-utilized.” Wong adds that he admires the flexibility of Japanese architecture and interior space, and relies on being able to use the main, open space downstairs “as a photography studio, a living room or even a dance floor if we ever feel like it.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016