written by:
photos by:
April 20, 2015
O’Neill Rose Architects designed each unit of this modern Queens compound based on the personality of the family member occupying it.
Choy House white stucco facade.

With clean white stucco cladding and unusual angles, the three-module house stands out from the surrounding neighborhood, which features mostly post-war, one-and-a-half story homes. 

Photo by 
1 / 11
Choy House clad in ipe wood.

Different exterior finishes demarcate each section of the building; the client’s home is identified by rich ipe wood with windows that fan outwards to allow fresh breezes inside. The other two parts are clad in stucco, a challenging material to work with, O’Neill says, because they had to scaffold and apply it in a single day to create a seamless look. 

Photo by 
2 / 11
Choy House central kitchen looks out over the garden.

The client’s house, located in the center of the building, caters to the couple and their two children. The clean, understated kitchen features a hulking travertine island and views of the garden below. 

Photo by 
3 / 11
Choy House master bathroom.

The master bathroom in the client’s unit features Corian for the flooring and sink, a material O’Neill favors for its “beautiful plaster quality, where the light almost sits in the material and glows," adding, "we wanted the bathroom to be like a light box where the material is holding this light in a big room.” The back wall of the shower is a single slab of travertine stone, adding elegant contrast to the room. 

Photo by 
4 / 11
Choy House staircase and metal banister.

A thin Y-shaped metal banister guides movement up the stairs to the client’s son’s room. Below the Corian stairs, an office nook was carved out of the wall in the daughter’s room. 

Photo by 
5 / 11
Choy House office under the stairs.

Bright yellow and purple paints were used to add some vibrancy to the daughter’s desk area, one of the ways the architects tried to honor the personality of each inhabitant's space. 

Photo by 
6 / 11
Choy House monochrome living area.

In the client’s brother’s section of the building, a monochrome palette was employed to keep the space feeling as large and open as possible. The living room is located in the front section of the house that cantilevers out towards the street. 

Photo by 
7 / 11
Choy House kitchen with painted glass backsplash.

The kitchen in the brother’s unit is bright and fun with a backsplash made of painted glass. The light fixtures, like many other materials found in the project, were left over from the client’s contracting work; O’Neill Rose bent the found pipes into an array of angles and attached light bulbs. 

Photo by 
8 / 11
Choy House basement with garden access.

The mother takes up residence in the basement area, which enjoys access to the backyard garden where the children often play. Terrazzo flooring with a cowhide rug create a slightly retro-glam look. 

Photo by 
9 / 11
Choy House backyard planter boxes.

The backside of the lot was dug out to create a recessed garden for privacy. The mother is an active cook, so including planter boxes for herbs and hot peppers was a must.

Photo by 
10 / 11
Choy House pavilion.

The client's mother enjoys sitting in the concrete pavilion, where she can watch the activities of the house with a prime view. 

Photo by 
11 / 11
Choy House white stucco facade.

With clean white stucco cladding and unusual angles, the three-module house stands out from the surrounding neighborhood, which features mostly post-war, one-and-a-half story homes. 

Before O’Neill Rose Architects took on this project, the client—a contractor the firm often works with—was living with his mother, brother and sister-in-law in an older, smaller house previously owned by his father-in-law. It was a less than ideal situation for the busy family.

“He wanted to make a space that would work for the whole extended family but have each piece have its own identity and presence on the property, so they could feel like it was theirs as it was still tied in with something else,” partner Devin O’Neill says.

Tasked with creating a brand new structure that would house three separate groups of people with very different personalities, the firm devised an unconventional scheme that would be composed of three unique units joined together beneath one roof, with areas of overlap and connection. Each unit has a slightly different visual scheme, to “generate the character of who was living in the space.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016