written by:
photos by:
April 7, 2015
A remote beachside cottage evokes the spirit of camping trips.
Compson Bach Beach House Wooden Walkway

One side of the building contains two simple bedrooms and a bathroom. The other, larger side houses the open-plan living area, kitchen, covered deck with fireplace, and additional bedroom.

The deck-hallway that runs the length of the building is partially covered, but the decking boards and inset fiberglass door panels allow air and light to penetrate. The architects wanted to suggest that moving between the different living spaces involved a trip through nature, as it does in traditional camping.

Photo by 
1 / 7
Compson Bach Beach House Bathroom

The cedar plywood paneling used throughout the project adds a mellow quality to the light. The dropped fiberglass screen recalls an outdoor shower, but also provides privacy.

The materials were chosen for their texture, weathering characteristics, durability, and organic appearance — while fiberglass may not actually be natural, says architect Lance Herbst, the type used here, with its visible fibers, has a natural quality.

The basin is Metrix, and the shower curtain by Catherine David.

 

Photo by 
2 / 7
Compson Bach Beach House Master Bedroom

The bach, which is rented as a vacation home when not being used by its owners, gives a range of spaces to escape to within its walls. The end of the house farthest from the road contains the secluded master bedroom with en suite, which has its own entrance and is separated by the covered deck.

Each bedroom has a sheltered outdoor space with a translucent screen that acts as a kind of lightwell, offering total privacy while allowing light to permeate the interior. The height of the screens was lowered slightly to give a clear view of the silhouette of the nearby mountain.

“You don’t want to be opening and closing curtains all the time,” says Lance Herbst. “We wanted it to be the kind of house you can walk around in after your swim and have a high level of privacy.”

Photo by 
3 / 7
Compson Bach Beach House Kitchen and Deck

The bach features a series of moveable wall-sized glass panels and screens that define light, shade, and shelter, and are designed to make the most of the limitations of the surrounding plot. The central kitchen-dining-living space can be opened completely, or shut up tight in winter.

“One of the builders referred to it as the ‘inside-out house’,” says Herbst. “I thought that was quite fitting.”

Photo by 
4 / 7
Compson Bach Beach House Rear Exterior

The building is wrapped in a skin of silvery grey western red cedar. There are no windows visible from the street. The front door is a simple, sliding panel of fiberglass sheeting.

Photo by 
5 / 7
Compson Bach Beach House Entertaining Area

The living area is designed for entertaining. On sunny days, the glass walls slide back so it’s totally open. The semi-opaque screen can also be opened to catch the last rays of the setting sun. At night and in poor weather, the whole assembly closes up, the laminated sliding doors sealing out drafts and locking in the day’s warmth.

As is typical for a bach like this, the owners have used inexpensive furnishings; in this case, second-hand bar stools and generic paper shades.

Photo by 
6 / 7
Compson Bach Beach House Clerestory Windows

High clerestory windows provide light over the indoor kitchen, with its Gaboon ply cabinets and joinery designed by the architects.

Given the lack of a central power system on the island, Herbst Architects designed the kitchen on the premise that less is more, deliberately keeping appliances to a bare minimum. The fridge and oven run on gas, and a solar energy system supplies limited lighting.

Photo by 
7 / 7
Compson Bach Beach House Wooden Walkway

One side of the building contains two simple bedrooms and a bathroom. The other, larger side houses the open-plan living area, kitchen, covered deck with fireplace, and additional bedroom.

The deck-hallway that runs the length of the building is partially covered, but the decking boards and inset fiberglass door panels allow air and light to penetrate. The architects wanted to suggest that moving between the different living spaces involved a trip through nature, as it does in traditional camping.

“Bach” is local shorthand in New Zealand for a rudimentary beachside cabin. This one, located on a remote island 62 miles from the coast of Auckland and off the electricity grid, is designed around the rituals of communal food preparation, dining and sleeping, and to be occupied for short periods of time.

The structure consists of two rectangular, cedar-clad pavilions of different lengths, connected by a walkway that is permeable to the elements. Its focal point is a covered deck with an outdoor fireplace for cooking and heat, enclosed on three sides and with sliding screens on the fourth that can be adjusted to block the wind.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016