written by:
photos by:
June 7, 2015
Originally published in Bring the Outside In
as
Living in Concert
In Portland, Oregon, a renovated warehouse fuses engineering and artistry, much like its owners.
Portland renovated warehouse living areas central atrium.

Linda Hutchins and John Montague hired Works Partnership Architecture to turn a former warehouse and auto repair shop into a versatile live-work space.

 

Photo by 
1 / 11
Portland renovated warehouse central atrium hammock.

The living areas and an office are arranged in an open layout around a central atrium that is open to the outdoors.

Photo by 
2 / 11
Portland renovated warehouse living area coffee table.

Hutchins and Montague furnished their living area with Theatre sofas by Ted Boerner for Design Within Reach and Womb chairs by Eero Saarinen for Knoll. The Kubo coffee table is by Mobital, and the Strind side table is from Ikea. Torrent, an ink-on-watercolor-paper installation by Hutchins, hangs on the far wall.

 

Photo by 
3 / 11
Portland renovated warehouse kitchen Caesarstone Douglas fir cabinets

A custom light fixture by the Sterling Steel Company hangs over the quartz countertop by Caesarstone. The clear Douglas fir doors on the cabinets were whitewashed to let the grain shine through.

Photo by 
4 / 11
Portland renovated warehouse guest bedroom bed headboard cabinets

The guest bedroom features a custom bed and headboard by Henstein’s Custom Cabinets of Clackamas, Oregon, outfitted with bedding from the Terra Nova collection by Jack Lenor Larsen for Martex.

Photo by 
5 / 11
Renovated Portland warehouse studio rolling cabinets.

Rolling cabinets by Sandusky proved a handy storage solution in Hutchins’s studio. 

Photo by 
6 / 11
Portland renovated warehouse bowstring walls hallway.

Architects William Neburka and Carrie Strickland set off some spaces with walls that stop shy of the bowstring trusses to preserve an overall sense of openness.

Photo by 
7 / 11
Portland renovated warehouse cedar boxes.

They enclosed other rooms in cedar boxes. 

Photo by 
8 / 11
Portland renovated warehouse street facade metal screens.

Perforated metal screens, one of which doubles as the front door, shield the storefront window from the street. 

Photo by 
9 / 11
Portland renovated warehouse garden.

Hutchins and Montague worked with Samuel H. Williamson Associates Landscape Architecture on the garden, which is planted with sword ferns, vine maple, and wild ginger. “When we look at it from the bedroom, it’s our private little forest,” Montague says. 

Photo by 
10 / 11
11 / 11
Portland renovated warehouse living areas central atrium.

Linda Hutchins and John Montague hired Works Partnership Architecture to turn a former warehouse and auto repair shop into a versatile live-work space.

 

Project 
Bowstring Truss House

It’s a sunny weekday afternoon, and Linda Hutchins and John Montague’s house in the Northwest District of Portland, Oregon is teeming with life. As Hutchins serves slices of homemade rhubarb pie to friends gathered around their long kitchen island, Montague is watching percussionists from a local classical music ensemble, Third Angle New Music, rehearse. The dining area has been cleared of its table and filled with rows of temporary seating, facing the musicians. “It’s not a concert hall, but it’s not a bad house concert,” says Montague, a retired software engineer and entrepreneur who sits on Third Angle’s board.

Though sunset will arrive soon, this former warehouse remains full of natural light, thanks to 11 skylights and a glass atrium in the center of the space, where a hammock and a vine maple tree sway in the breeze. “Once, when there was a full moon, I remember I couldn’t see the moon itself over the atrium, but I could see its reflection four or six times in the panes of glass,” says Hutchins, an acclaimed visual artist. 

Known as the Bowstring Truss House, the building had a long gestation. Hutchins and Montague first came across the 5,000-square-foot warehouse and former auto repair shop in 2006, when she was looking for a new studio. But after walking through the wide-open space and admiring its exposed roof trusses, Hutchins told her husband, “I don’t want my studio here. I want to live here.” With the real estate market booming, their architects recommended tearing down the warehouse, building a new multistory condominium building, and living in the penthouse. While they were at it, Hutchins and Montague could also demolish an unoccupied former gas station next door to create a buffer from the traffic on 19th Avenue. “But that really wasn’t why we bought the building,” Montague says. The warehouse had to stay. 

The couple hired a new firm, Works Partnership Architecture, to reimagine the warehouse and design a new mixed-use space in the former gas station. Then the recession hit, putting everything on hold. Eventually, the adjoining projects were restarted in stripped-down form, which may have been the best move for the warehouse anyway; several concrete walls were penciled out, leaving the kitchen, living, and dining areas, as well as an office, in a large, open volume with the atrium. “I think a lot about how much of my aesthetic as an artist has to do with editing things out, paring things, until some kind of essence is revealed,” Hutchins says. “That also applies to the way the design of the house evolved.”

The architects also took inspiration from an exhibit that William Neburka, a partner at Works Partnership Architecture, had seen at the former home of the Dia Art Foundation in New York City, another raw space with a bowstring-truss roof. Richard Serra’s giant steel Torqued Ellipses filled the middle of the space, creating a series of smaller volumes around them. “Yet you always had a sense of the overall space,” Neburka says. So while walled-off bedrooms occupy the front and back of the Bowstring Truss House, the majority of the home is devoted to a single open volume, arranged around the atrium. Maintaining the openness of the original warehouse also meant that the couple, who are active supporters of Portland’s arts scene, could easily convert the living-dining area into a small performance venue, with seating for up to 50.

Several rooms—the master bedroom, bathrooms, laundry room, and garage—are enclosed in “boxes,” while others are set off by walls that don’t quite reach the ceiling, leaving the trusses visible. To temper the industrial feel and match the more pristine, gallery-like ambiance of the interiors, the trusses were painted white rather than stained. “We really sweated that decision,” Neburka says, “but after they had painted them, the light was ethereal. The whole thing glowed.” The clear Douglas fir doors on the kitchen cabinets were whitewashed to allow the grain to show through while maintaining a consistent sense of unified space. “You just kind of flow through the whole thing,” says Neburka’s partner, Carrie Strickland. “It becomes more about what happens between the program elements.”

The Overton 19 building, also by Works Partnership, sits next door where the gas station and a parking lot used to be. Its three stories house a series of live-work apartments and ground-floor retail. With the Bowstring Truss House, it forms a small courtyard, where long strings of ornamental hops clamber up two walls, and where Hutchins grows rhubarb to use in the pies she serves when company calls. This doesn’t always involve a living-room performance by a percussion ensemble, but Hutchins and Montague seem to enjoy and look forward to every opportunity to share their space beneath the trusses.

Below, watch a time-lapse video of light filtering through the home.

Bowstring Truss House Atrium Time Lapse (Side B) from Works Partnership Architecture on Vimeo.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016