written by:
photos by:
May 24, 2016
Originally published in Interiors We Love
as
Shiver Me Timbers
A pair of married architects put their exacting taste to work on their own family escape in the Australian bush.
Australian living room with Scandinavian furniture

In the living room, spare Scandinavian design takes center stage. Hans Wegner’s Wishbone chairs surround an Essay dining table by Cecilie Manz for Fritz Hansen; a mostly wood palette is enhanced by slate-gray brick around the fireplace. The paper lanterns throughout the home are a mixture of classics by Isamu Noguchi alongside those picked up in Japan and France. 

 

Photo by 
1 / 9
Australian tallowwood kitchen with Artek stools and Muuto lighting

The almost-entirely tallowwood kitchen is custom. Muuto pendant lights, bar stools by Alvar Aalto for Artek, a Vola faucet, and a ceiling fan by Beacon Lighting finish the room.

 

Photo by 
2 / 9
Australian tallowwood courtyard deck with mahogany exterior

The courtyard deck is also made of tallowwood, a native eucalyptus. White mahogany—a dense timber that is termite resistant—clads the exterior. The sustainably sourced timbers are also fire resistant, a crucial feature in Australia in light of frequent drought and resulting forest fires.

 

Photo by 
3 / 9
Australian studio with green Marimekko bedding and floor lamp

Räsymatto bedding by Marimekko in the studio is complemented by a green Anglepoise lamp from Sydney boutique Planet Furniture.

Photo by 
4 / 9
Australian studio with open glass door and wood-burning stove

The wood stove is the Rondo model by Rais.

Photo by 
5 / 9
Australian master bath with wood tub and Ikea sink

Houle designed the ofuro tub in the master bath to mesh with the home’s tallowwood wall paneling. The Ikea sink is outfitted with Vola faucets. 

Photo by 
6 / 9
Australian master bedroom with Thonet rocking chair

In the master bedroom, the rocking chair is by Thonet and the bespoke rug is by Armadillo & Co.

Photo by 
7 / 9
Australian kids' room and playspace with Aalto stools

The couple’s ten-year-old twins have connecting rooms next to a play space furnished with Aalto stools, a table from Artek, and a Nanna Ditzel rattan hanging chair purchased at Interstudio.

Photo by 
8 / 9
Pirates Bay House Floor Plan

Pirates Bay House Floor Plan

Photo by 
9 / 9
Australian living room with Scandinavian furniture

In the living room, spare Scandinavian design takes center stage. Hans Wegner’s Wishbone chairs surround an Essay dining table by Cecilie Manz for Fritz Hansen; a mostly wood palette is enhanced by slate-gray brick around the fireplace. The paper lanterns throughout the home are a mixture of classics by Isamu Noguchi alongside those picked up in Japan and France. 

 

Project 
Pirates Bay House
Architect 

Situated in a quiet grove of sculpted tea trees, the house that architects Annick Houle and Stephen O’Connor have created for themselves on Australia’s Mornington Peninsula is completely at home in the natural world. Tea trees, a protected species, dot the property, into which the architects wove a single-story structure with an adjacent studio building. The private and escapist enclave is shared by Houle and O’Connor with their two children, Louis and Clara, and sits in complete contrast to the family’s period Victorian house back in Melbourne.

“This house is really about getting back to basics,” says Houle, a French Canadian by birth who grew up in Montreal. “It’s about escaping the city and being in nature. So maximizing the connections between indoors and outdoors was very important to us.”

The house is a five-minute walk from the ocean at Pirates Bay and a 20-minute walk from the nearest village. The Mornington Peninsula itself is a place of extraordinary natural beauty with a mesmerizing coastline, much of it within a national park. 

“We had been looking for land to build a house in this area for years and just stumbled upon it,” says Houle, who founded a practice with her Australian husband back in 1996, after meeting in the master of architecture program at Harvard University’s Graduate School of Design. “We were so taken by it that we made an offer the same day.”

After they bought the land in 2009, Houle and O’Connor discovered that it had once belonged to the celebrated Australian painter Albert Tucker. Coincidentally, one of the practice’s best-known projects to date is a redevelopment of the Heide Museum of Modern Art, just outside Melbourne, which included the new Albert & Barbara Tucker Gallery. The family took the discovery as a positive omen. 

Taking cues from Japanese design, the house was designed around a courtyard, explains Houle, who says, “It brings the calmness of the landscape right into the plan of the house.” The courtyard is bordered by a floating deck, sitting among the tea trees, which leads into the main body of the house. The L-shaped building has a master suite at one end and the children’s bedrooms at the other. Between sits a central, open-plan living space that leads out onto a long terrace, partially sheltered by the overhanging roofline. In a separate pavilion, connected to the main house via a timber walkway, is the studio—used by visiting guests and as an office. 

Australian tallowwood kitchen with Artek stools and Muuto lighting

The almost-entirely tallowwood kitchen is custom. Muuto pendant lights, bar stools by Alvar Aalto for Artek, a Vola faucet, and a ceiling fan by Beacon Lighting finish the room.

 

The central living space is a beautifully detailed wooden box, with large sliding-glass doors to one side—connecting to the terrace—and high clerestory windows. The laminated roof beams are exposed, while the horizontal beams of the timber wall paneling double as display shelving. O’Connor and Houle custom-designed many elements within this multipurpose space, including the kitchen and the fireplace wall. The chimney buttress is composed of a dark-gray Boral brick made out of concrete. The brick offers the perfect foil to all the timber, with a contrasting color and texture that is still in tune with the warm, earthy interiors. 

The materials chosen for the house tie in with the rugged, rural setting and reinforce the organic quality of both site and building. “We wanted to follow the typology of the typical local Australian beach house,” Houle explains, “so we used lightweight construction clad with native timbers that are bush-fire resistant.” The structure is made with laminated Oregon beams, capped with zinc as they project out from the house to protect them from the salt air. 

Tallowwood, a native eucalyptus, was used for the decking and also for the internal flooring and wall paneling, including in the master bathroom. “It gives a tactile quality, as well as being visually pleasing,” Houle says. The bathroom features an oversize sliding window, which retracts to offer a direct connection with the woodlands beyond. The purity of the timber-lined space is underscored by a bespoke ofuro tub. 

Louis and Clara, ten-year-old twins, have a dedicated zone of their own, including a playroom complete with a Nanna Ditzel–designed rattan chair hanging from the ceiling. Their bedrooms, separated or united by a sliding pocket door, have custom bunk beds designed by their parents.

The studio, set apart from the rest of the house, is a haven in itself. The space has a pronounced Scandinavian influence, with its built-in desk, wood-burning stove, Alvar Aalto stools, and an Aalto daybed. 

Yet, for Houle and O’Connor, Pirates Bay is primarily a place for family downtime, rather than working. The family enjoys swimming at the beach, fishing, and bush walking. This is the most peaceful of retreats, in which a simple but seductive palette of materials lends a sense of calm. It may only be one hour from Melbourne, but it feels a world away from everything.

Australian studio with open glass door and wood-burning stove

The wood stove is the Rondo model by Rais.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016