written by:
photos by:
January 15, 2009
Originally published in The Craft of Design
Tony and Rachel Sherman were simply trying to buy a house, but what they found instead was a foundation—a discovery that transformed them from home buyers to home builders virtually overnight.
Architect Lorcan O’Herlihy designed the Shermans’ Mill Valley, California, home on top of an existing foundation that was intended for an 8,600-square-foot McMansion, but left abandoned for ten years.
Architect Lorcan O’Herlihy designed the Shermans’ Mill Valley, California, home on top of an existing foundation that was intended for an 8,600-square-foot McMansion, but left abandoned for ten years.
Photo by 
1 / 4
The Shermans’ living room is outfitted with Ligne Roset Smala sofas by Pascal Mourgue and a Kenga rug by Angela Adams.
The Shermans’ living room is outfitted with Ligne Roset Smala sofas by Pascal Mourgue and a Kenga rug by Angela Adams.
Photo by 
2 / 4
The master bedroom interior is finished with cherry wood.
The master bedroom interior is finished with cherry wood.
Photo by 
3 / 4
The Shermans’ home is designed to blend effortlessly with the hillside on which it rests by using a muted material palette of troweled plaster and cedar planking.
The Shermans’ home is designed to blend effortlessly with the hillside on which it rests by using a muted material palette of troweled plaster and cedar planking.
Photo by 
4 / 4
Architect Lorcan O’Herlihy designed the Shermans’ Mill Valley, California, home on top of an existing foundation that was intended for an 8,600-square-foot McMansion, but left abandoned for ten years.
Architect Lorcan O’Herlihy designed the Shermans’ Mill Valley, California, home on top of an existing foundation that was intended for an 8,600-square-foot McMansion, but left abandoned for ten years.
Project 
Sherman House
Architect 

At the time, the couple’s house hunt seemed doomed to fail anyway, and they paused to reconsider their situation. In 2001, recently married and living in San Francisco, Tony and Rachel had decided they wanted to buy a modern house. Because they like to hike and ride mountain bikes, their search led to leafy, hilly Mill Valley, a 20-minute drive north across the Golden Gate Bridge. But this genteel Marin County enclave is steeped in a rootsy tradition that wasn’t necessarily hospitable to modern design. The Arts and Crafts style seemed to hold pride of place. “We wanted to buy something modern,” Rachel says, “and we just weren’t finding anything.” So they took a deep breath and sprung for the concrete colossus.

The Shermans then began searching for an architect in sync with their unusual dilemma: how to build a light, modern house of 4,000 square feet on a platform meant for a house more than twice that size. Fortuitously, they happened to read about Lorcan O’Herlihy. The Los Angeles architect had just completed a svelte, airy house on a hefty hillside foundation decreed by L.A.’s tough new earthquake code requirements. O’Herlihy  also seemed to appreciate the warm side of modernism, which the couple preferred. “We called him right away, and he came up to see us the next week,” Tony says.

“Tony and Rachel were excited about the prospect of having a modern house,” O’Herlihy recalls. “But Mill Valley’s design-review board is very strict—they weren’t known for embracing contemporary architecture.”

As the Shermans learned, to their chagrin, they’d be facing yet another dilemma: how to convince the tradition-minded civic authorities to approve a modern house in a highly visible hillside location. O’Herlihy’s solution seems simple in retrospect. “I knew I had to stay true to the indigenous environment,” he explains. “I had to tie the house to the existing geography, its spiraling movements and folding planes, and to the spectacular view. I also decided to use Mill Valley’s traditional material—wood—but to use it in an untraditional way.”

According to Tony, “The first sketches looked like a spaceship, and I said, ‘Oh boy, that doesn’t even look like a house.’” A few months later, the couple saw a more refined model. “This one was brilliant,” he says, “and it’s essentially what we live in now.”

Like a natural outcropping, the house follows the folding, bending contours of the hill. Its 4,000 square feet are stacked on two levels resembling long angled bars, with the upper layer offset to one side and cantilevered over the precipitous hill toward the view. The lower volume is wrapped in a floating cedar skin and the top is covered in smooth troweled plaster, mimicking the hillside in color and texture (at least in summer) as well as form. O’Herlihy’s strategy was a success: The board approved the house without a single dissenting vote.

On Christmas Eve 2004, with a sigh of relief, Tony and Rachel and their newborn daughter moved in. “Living here is different from anywhere I’ve ever been,” says Rachel, who grew up in a traditional house in Poughkeepsie, New York. “It’s light and open with big windows framing our views. There’s lots of wood—mahogany window frames, floors and furnishings Lorcan designed—so it’s a modern house that always seems warm, never cold.” She continues,  “At night, the house really shines. The angles rise, you see the stars—the bay lights twinkling—and it feels like we’re living outside.” 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016