written by:
photos by:
March 4, 2009
Originally published in Before & After

Designing a house for this setting was a thrilling puzzle of aesthetics and terrain for a young architect. The house they built that year suited the couple for 30 years of long summer vacations, but recently, as Kiehl tells us, it was time for an upgrade.

“People scold us if we don’t raise the kite,” says Holm (sitting with Kiehl,). From the bench outside, the couple can wave to friends passing in boats and make use of the long summer evenings.
Photo by 
1 / 9
Neighbors can tell the Holm-Kiehls are at home when their boat is tied at the dock and their Japanese koi kite flies over the front door.
Photo by 
2 / 9
Kiehl’s mentor, Horst Beier, built a ladder from the living room to the guest-bedroom loft.
Photo by 
3 / 9
Built-in benches function both as seating and as spare beds in the living room. Holm says the striped, hand-woven fabric she found in Greece is indestructible, and the cork flooring throughout the house has gone 40 years without needing replacing.
Photo by 
4 / 9
The master-bedroom addition juts forth like a prow of a ship.
Photo by 
5 / 9
Kiehl's original sketch of Hanko hangs on the wall.
Photo by 
6 / 9
Magnets and hooks keep kitchen necessities within reach.
Photo by 
7 / 9
Blocked from the wind, a deck at the rear of the house is a favorite place for sunbathing and also shelters planters of herbs.
Photo by 
8 / 9
The sauna door handle is a simple piece of driftwood. “One principle rule I followed,” says Kiehl, “was: Don’t build on outdoor space if it can work as outdoor living space. Norwegian summers are short. We want to be outdoors as much as possible.”
Photo by 
9 / 9
holm residence exterior portrait
“People scold us if we don’t raise the kite,” says Holm (sitting with Kiehl,). From the bench outside, the couple can wave to friends passing in boats and make use of the long summer evenings.
Project 
Holm-Kiehls Residence

In 1970, Kari K. Holm had first pick among her siblings of the family land on Hanko, an island 60 miles south of her Oslo, Norway, home. After much consideration, she and her husband, German-born architect Jürgen Kiehl, selected an area at the farthest, most remote, exposed tip, where the tree line abruptly ends and nothing obstructs the open view.

Kari inherited this land in 1970, the
year we married. At the time, I was 
a student; to be given a piece of 
this landscape, and the opportunity 
to design a house for it, was nothing short of a dream.

We had visited Sea Ranch on California’s Sonoma-Mendocino coast 
in 1967, and it made a huge impression on me. The other great influences were Louis Kahn and his idea that 
every element of a building has its 
own unique function, but all cobbled into a whole––the concept of house 
as village. I brought these inspirations 
to my drawing table.

Originally, the house had three units: two identical sloping volumes facing in opposite directions around 
a central rectangular prism. Once 
it was built, locals described it as “two outhouses and a box.” The side units were the shape of the traditional outhouses in a Norwegian barn. As soon as I heard that description, I knew I’d succeeded. I think Kari’s father, a contractor, was offended I didn’t ask his advice. When he walked into the kitchen, the first thing he said was, “That post isn’t necessary.” And he was right, but 
I love wood and this was my first wooden house. I used twice as much wood as I needed to. It’s all pine. I like it. Pine is cheap and not too busy.

Norwegian summers are short, and it’s customary to spend as much time outdoors as possible. Because of the exposure here we wanted to make sure that no matter how the wind blew, there would be shelter. We also wanted sunlight through the course of the day. So for every indoor space there is a corresponding outdoor space–—a deck, a sheltered area, a balcony.

The landscape here is fascinating. Where we built the house marks the transition between two topographies: one rocky and one forested. The rocks are 800 million years old and were molded by ice a mile thick. There are distinct shapes to the rocks, and cows and sheep that once grazed here have worn down the paths between them. Those are the paths we take to and from our boat dock, and we know them by heart, even in the dark. It was important not to disturb the natural sculpture of this setting, and also not to build where there were trees. The kitchen, which is at the center of the house, is higher than the rest, because the rock below it is higher. It’s also where the house comes together, the place where 
everyone participates.

In 1976, instead of buying a new 
car, we built the second part of our “village”: three identical units grouped in a triangle. They contain a sauna, 
an office, and a sleeping room. In the 
center is a shower Kari’s uncle built: a bucket with a pulley system. He wasn’t the only one who helped us either: 
My mentor from Germany, Horst Beier, with whom I apprenticed as a student, helped me build the front deck and the built-in benches in the living room.

Norwegians have always returned to the land, and lived primitively part of the year at their cottages. But that tradition is in danger. Today, people want comforts. They want the Internet and heated floor tiles.

The first 30 years here we had no electricity. We cooked by gas. We had a gas fridge. Our bedroom was up a steep staircase in a loft. But in 2000, we decided to make this house livable to us in our galloping old age. Kari’s back has gotten worse, and she was eventually going to have trouble climbing stairs. This is when it came time to design the new addition.

That process was very hard. I made numerous drawings, including one inspired by a lighthouse, because we can see five from here. I finally decided on a boatlike shape that wouldn’t compete with the original structure. Now we have a master bedroom on the first floor and an indoor bathroom of sorts, but still no plumbing. Between the two is a sunroom with a skylight and a daybed for cloud-gazing. Extending from this sunroom is a deck behind glass doors, creating more sheltered outdoor space. Giacometti lives there–—a gift 
for my 60th birthday from a sculptor friend. I see the addition as defining the next stage of life for us, but it’s hard 
to think in terms of time here. Here 
we tell time by the ferries to Denmark and the call of a cuckoo bird.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016