written by:
photos by:
January 14, 2009
Originally published in Around the World
Within the mix of warehouses, detached brick bungalows, and dusty pubs of the Sydney, Australia, suburb of Alexandria, local architect David Langston-Jones has built an intricate and finely textured duplex that’s one part speculative development, one part home for the owner and architect. The building’s two small units (Langston-Jones occupies one and rents the other) benefit from a shared shady patio that makes the somewhat cramped quarters a leafy retreat.
The double-height ceiling and ample northern light in the dining room make it rather cozy within.
The double-height ceiling and ample northern light in the dining room make it rather cozy within.
Photo by 
1 / 9
Corrugated steel cladding defines the exterior.
Corrugated steel cladding defines the exterior.
Photo by 
2 / 9
Langston-Jones doubled the outdoor space by combining the back patio of his unit and that of his neighbor. A small screen of gracilis, or weaver’s bamboo, and Rhapis palms provides privacy between the courtyards while still remaining relatively transparent. “When funds allow, a stainless steel chain-mail ‘curtain’ will be suspended from the roof structure to provide further privacy,” the architect notes.
Photo by 
3 / 9
The kitchen, clad in the same wood as the joinery walls, is designed like a self-contained piece of furniture.
The kitchen, clad in the same wood as the joinery walls, is designed like a self-contained piece of furniture.
Photo by 
4 / 9
David Langston-Jones works in his office in a Sydney suburb
Langston-Jones works tucked in his office beneath the stairs.
Photo by 
5 / 9
David Underwood, Langston-Jones’s partner, opens the large glass doors that expand the interior of the small house out onto the sun-drenched courtyard garden. In keeping with Langston-Jones’s love of Le Corbusier, the dining room chairs are LC7s and the t
David Underwood, Langston-Jones’s partner, opens the large glass doors that expand the interior of the small house out onto the sun-drenched courtyard garden. In keeping with Langston-Jones’s love of Le Corbusier, the dining room chairs are LC7s and the table is an LC6 by the famed Swiss architect and Charlotte Perriand.
Photo by 
6 / 9
Langston-Jones created a custom armrest that he had made to fit snugly on his blue Slaapbank sofa designed by Martin Vissin.
Langston-Jones created a custom armrest that he had made to fit snugly on his blue Slaapbank sofa designed by Martin Vissin.
Photo by 
7 / 9
American walnut veneer covers the cabinets in the kitchen.
American walnut veneer covers the cabinets in the kitchen.
Photo by 
8 / 9
Tight quarters in the bathroom allow for a bit more room in the main living spaces.
Tight quarters in the bathroom allow for a bit more room in the main living spaces.
Photo by 
9 / 9
The double-height ceiling and ample northern light in the dining room make it rather cozy within.
The double-height ceiling and ample northern light in the dining room make it rather cozy within.
Project 
Langston-Jones House
Architect 

My partner and I were originally looking for a house to renovate, but when we found this block of land, we saw it as an opportunity to make our home here. We purchased it in 1999, and began construction four years later. Initially construction was quite rapid, and we were able to move in fairly quickly. However, completing the project—–putting in all the finishing touches—–took a little longer than we thought, and it was finally done at the end of 2006.

Before moving to Australia in 1990, I was project architect on Norman Foster’s own house, his penthouse in London. It was an ongoing project that seemed to be in a constant state of redesign—–as they say, a shoemaker’s children never own their own shoes—–so I had a particular desire for my own house to be a complete project. In a way I saw this house as an opportunity to set out my architectural principles.

On the outside, we used muted grays of corrugated-steel cladding, but arranged them in various patterns to give some decorative detail as a response to the urban character of the laneway. As a contrast, we wanted the house to feel like something of an oasis inside, and so we used a lot of rich materials like timber and steel, as well as color, to give the interior space a sense of warmth.

The house is very intimate, and there are little things that I think work quite successfully to help this. For instance, the way in which the doors that open into the ground floor living space are made of the same veneer as the wall makes them disappear when closed, and the mirrors in the cabinetry and over the kitchen double the space. We used splashes of color throughout the house to highlight various elements, like joinery units and structural beams, and the primary colored paint we used was mixed precisely to Le Corbusier’s specifications by Katrin Trautwein, a color specialist in Zurich, Switzerland.

Given the incredibly small footprint of the house, I was concerned from the beginning about how to make the living space seem bigger than it really is. It is one of the problems of small houses that the underside of the stairs are often visible, and that that space is rarely very usable. One of the first decisions we made was to move the stairs over the garage, giving it a cave-like feel.

I converted the garage to an office from which I run my architecture practice. I find I am far more productive away from the distractions of an office full of people, so this arrangement suits me very well.

There is a double-height space with windows high above the dining area and a large glass door to the garden, so the space gets a lot of light all day long. We put in glass louvers over the glass sliding door and at the front of the house; the whole space is very well ventilated, which is an important consideration in Sydney’s warm, temperate climate.

Helping this, the rear courtyard, although small, acts like a lung to the house. We decided not to put a wall up between the two duplexes, partly as a sign of neighborly goodwill and also as a way of making the rear courtyard feel bigger. There is a large glass sliding door to the courtyard, and on special occasions we can open up the whole space to the outside. The engineering of the door ended up being more complex than I first anticipated; In the end there are some details that I would change, but overall I am very happy with how it functions.

We chose the furniture specifically for the home. The armchair acts as 0a kind of baseball glove, catching the space and confining it. Originally the Le Corbusier sofa was upholstered in a beige fabric, but it seemed too weak for the space, so we reupholstered it in yellow, and then it seemed to make sense for the rest of the furniture to follow suit in matching primaries. We had the armrest custom-made for the sofa from American walnut.

In a way, the cabinetry and the kitchen are like buildings in the space and people moving through it are like traffic, so I made this wine rack that is like the Arc de Triomphe. It directs the traffic around the space. The model sitting on top of it is of my final design submission at the Royal College of Art, which is where I studied architecture. It was my first serious attempt at a building, and I keep it in the house as a reminder of where this little career of mine began.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016