written by:
photos by:
July 7, 2011
Originally published in A New Slant on Family Fun

Far from pandering to the whine of youth, this urban play garden fosters thoughtful interaction in a protected setting within the bustle of San Francisco.

Rather than resist the natural slope of the Buena Vista Heights backyard, landscape architect Eric Blasen composed a well-considered, minimal, multiterraced space.
Photo by 
1 / 4
The view from the uppermost level of the yard looks down to the slide and the sloped lawn, sandbox, and, beyond the gate, bioretention unit and mulch.
The view from the uppermost level of the yard looks down to the slide and the sloped lawn, sandbox, and, beyond the gate, bioretention unit and mulch.
Photo by 
2 / 4
Looking out from the roof deck gives an expansive panorama of the San Francisco skyline, but a peek over the edge reveals the minimal lines of the backyard below.
Looking out from the roof deck gives an expansive panorama of the San Francisco skyline, but a peek over the edge reveals the minimal lines of the backyard below.
Photo by 
3 / 4
The floor plan.
The floor plan.
Photo by 
4 / 4
chaiken hamilton backyard
Rather than resist the natural slope of the Buena Vista Heights backyard, landscape architect Eric Blasen composed a well-considered, minimal, multiterraced space.
Project 
Chaiken / Hamilton Residence

Too often, backyards take a backseat to the immediacy of interior renovations, and, after the fact, connecting the spirits of the two is a challenge. For Jen Chaiken and Sam Hamilton, the imminent arrival of their twin daughters signaled that it was time to tackle the “hillside of weeds” behind their San Francisco home. The project required negotiating not just an exigent landscape, but also a litany of complicated municipal codes based on the bordering city street.

In spite­­—or perhaps because—of the restrictions, Chaiken and Hamilton were determined to approach the project on their own terms. “We wanted to enjoy the process,” Chaiken says. The couple chose nearby San Anselmo landscape architect Eric Blasen and his business partner and wife, Silvina, for the venture. Blasen’s interpretation of imaginative play aligned with the couple’s desire to create a space that catered to both the whims of children and aesthetics of adults—a yard that would be more Tadao Ando than Magic Kingdom. Inspired by the Japanese architect’s approach to concrete, Blasen decided that the same minimalist aesthetic could translate well in a play space.

The view from the uppermost level of the yard looks down to the slide and the sloped lawn, sandbox, and, beyond the gate, bioretention unit and mulch.
The view from the uppermost level of the yard looks down to the slide and the sloped lawn, sandbox, and, beyond the gate, bioretention unit and mulch.
More than anything, however, “the site drove the design,” Blasen explains. “The big ‘aha!’ moment was when we decided to create usable space out of the slope,” he says. They honed in on a gently terraced scheme in which each of four levels offered a different platform for play with one additional condition: The area must also be a beauty to behold from above. The three-story house has both a balcony and roof deck—the adult playground—from which an unbroken vista of the entire city can be seen. Looking down to a pleasing view was as important as looking up and seeing the skyline.

The floor plan.
The floor plan.
Before construction could begin, however, preparations had to be made to ensure that the new space wouldn’t put any pressure on the city-owned fence abutting the yard. Nine load-bearing steel piers were drilled 20 feet down to provide the skeleton for a new 44-foot-long wall along the southern edge of the garden—18 inches in from the existing partition—to meet municipal building requirements.

Once these structural accommodations were made, the design began to take shape. The flat upper terrace, which hosts a cantilevered concrete bench and is primarily where the parents sit and watch activities unfold, leads into a steep slope with three side-by-side elements: steps, a sloped lawn, and a concrete slide. “Everyone gravitates toward the slide,” Chaiken says of the feature, which harks back to a less-litigious time when public cement slides were more common. Accent details, like the flat handrail and stone stairs, mirror those repeated both inside the home and out front, respectively; Blasen worked directly with architect Tim Gemmill to ensure a cohesive feel between the spaces.

Looking out from the roof deck gives an expansive panorama of the San Francisco skyline, but a peek over the edge reveals the minimal lines of the backyard below.
Looking out from the roof deck gives an expansive panorama of the San Francisco skyline, but a peek over the edge reveals the minimal lines of the backyard below.
A small sandbox and herb garden—valuable real estate for fresh additions to daily meals—share the lower level. Beneath that is a small area that the couple anticipated would be an ideal place for Hero, the family dog, to do his business, though, as it turns out, he’s not particularly fond of that spot; instead, the mulchy, fenced-in space serves as the entryway to the small shed where garden gear and warm-weather toys are stored away in winter.

It took a few years for the twins—now six years old—to begin enjoying the yard. But today, it’s a favorite spot on sunny days at home, and even when the cloud cover hangs low, the space manages to retain heat within its sturdy walls. Plus, between its promise of play or quiet time, it nearly always provides an answer to the age-old kid conundrum: “Mom, I’m bored. What should I do today?”

 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016