written by:
photos by:
May 4, 2016
Originally published in Today's Smart House
as
Home for Good
This family opens up an old structure and imagines a long-term house.
Renovation Montreal family kitchen Singer sewing stools walnut island Ikea lamps

When Molly Alexander and Graeme Anthony were looking for a house to renovate for their growing family—including five-year-old Chloe, seen here—they didn’t expect to find it right next door to Alexander’s own childhood home. The light-filled sanctuary they created features vintage Singer sewing stools at the American walnut–topped kitchen island and hanging lamps from Ikea.

Photo by 
1 / 11
Renovation Montreal before dark kitchen.

A staircase beneath a skylight at the center of the house sacrificed square footage, but made up for it by adding much-needed light to a formerly dark home. 

Photo by 
2 / 11
Renovation Montreal facade.

The homeowners wanted to keep the traditional quadruplex structure typical of the Petite-Patrie neighborhood, but transform it into a spacious family home plus rental unit. 

Photo by 
3 / 11
Renovation Montreal staircase skylight walnut flooring.

In the kitchen, slate-gray Ikea cabinets and a KitchenAid refrigerator provide a sleek counterpoint to American walnut floors witha matte lacquer finish. 

Photo by 
4 / 11
Renovation Montreal staircase glass wall Velux skylight

Large windows by Alumilex and an operable Velux skylight—with built-in rain sensor to automatically close it in case of unexpected showers—flood the home with light. A glass wall surrounding the staircase reflects a chalk mural by artist Tyson Bodnarchuk.

Photo by 
5 / 11
Renovation Montreal living room before.

Floor-to-ceiling Alumilex windows framed by curtains in fabric designed by Kristine Mandsberg for Ikea are the focal point of the living room, creating an airy sanctuary in what was once dark and cramped quarters. 

Photo by 
6 / 11
Renovation Montreal living room Hans Wegner Shell chairs

Among the family heirlooms on display are a pair of Hans Wegner Shell chairs from 1963, a rug picked up on vacation in Tibet, and a coffee table made by one of the homeowners’ grandfathers.

Photo by 
7 / 11
Renovation Montreal livingroom Alumilex windows Ikea curtains

Modern touches include an Isao chair by Mitz Takahashi with a tiger camoflauge print pillow by Petite Patrie.

Photo by 
8 / 11
Renovation Montreal rear facade steel cladding footbridge garden.

At the rear of the house, exterior steel cladding by Vicwest updates the look of the facade, while a steel footbridge connects the garden to the main floor of the house 

Photo by 
9 / 11
Renovation Montreal driveway facade before.

The new family room in the finished basement—in what was once a crawlspace—opens up onto a planted patio that replaces a driveway.

Photo by 
10 / 11

“We wanted to have a modern house in an old structure. We’d always said, ‘Wouldn’t it be nice to just get a shell and do what we want with it?’”—Molly Alexander, resident

Photo by 
11 / 11
Renovation Montreal family kitchen Singer sewing stools walnut island Ikea lamps

When Molly Alexander and Graeme Anthony were looking for a house to renovate for their growing family—including five-year-old Chloe, seen here—they didn’t expect to find it right next door to Alexander’s own childhood home. The light-filled sanctuary they created features vintage Singer sewing stools at the American walnut–topped kitchen island and hanging lamps from Ikea.

Project 
Résidence Saint-Vallier

By the end of the aughts, Molly Alexander and Graeme Anthony were getting restless in the Victorian that they had owned since their 20s in Montreal’s lively Plateau neighborhood. Their son, Max, was five, and Alexander says she had grown “tired of having drunks lying on my stoop and yelling at three o’clock in the morning. I was like, ‘I’m over this.’”

The couple had long entertained a fantasy of buying a multiunit building in La Petite-Patrie—a gentrifying, formerly working-class neighborhood northwest of downtown, where Alexander had grown up—and renovating it into a spacious family home. One Saturday in 2009, they visited Alexander’s childhood home, where her mother, Patricia, still lived, and saw a For Sale sign on an unremarkable four-unit building next door.

They put in a bid the next day, despite what Alexander encountered when she went inside: a warren of light-starved rooms and a series of questionable decorating choices, including a hot-pink wall and garish artificial grass on an upstairs balcony. A series of cheap renovations had stripped the building, which dates to the 1920s, of any period charm, making it easy for the couple to gut the inside and start from scratch. “We didn’t say, ‘Oh, maybe we’ll keep a wooden beam,’” says Alexander, a union organizer. “The idea was: The uglier, the better; the cheaper I can get it, the better—because I wanted to rip it down.”

Alexander and Anthony, the manager and shoe buyer at a men’s streetwear clothing store called Off the Hook, wasted little time finding the right architect. Anthony recalled taking Max to a birthday party at the renovated home of Alexandre Blouin, a founder of the Montreal firm Blouin Tardif, and being impressed with how the architect had opened up an older structure. “I don’t think we even talked about hiring anybody else,” Anthony says.

Blouin designed a rectangular staircase at the center of the house, positioning it beneath an operable skylight that draws in sunshine that otherwise would have struggled to penetrate the core of the building, which is 50 feet deep. The kitchen was moved from the rear of the house closer to the middle, freeing up space at the back for a new sitting room and a set of floor-to-ceiling windows.

A shallow crawl space beneath the house was excavated and turned into a finished basement, with a new family room and a door that opens onto a patio where a driveway used to be. A steel footbridge provides direct access to the main level from the garden.

The renovation, executed while Alexander was pregnant with the couple’s second child, took about nine months and was completed in the summer of 2011. Alexander and Anthony share a generously sized master suite at the back of the second floor, while Max, 11, and Chloe, five, each have a room at the front, with a shared balcony.

Signs of happy children at play abound—but more in the form of errant toys than paint colors or permanent architectural features. “I was very conscious when we were designing the house to not design it for children,” Anthony says, “because 10 years from now they’re not going to be kids.”

The decision to design with the future in mind makes the house a flexible space that Alexander and Anthony conceived as a landing spot for the long term. “I wanted to live in a place where I could get old,” Alexander says. “When the kids are teenagers, the house works for that. The kids move out, I can still live here. The idea was: The place is ours regardless of how life changes.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016